Choć przez wiele lat na polskich stołach panowały drób i wieprzowina, to na szczęście coraz częściej rezygnujemy z nich na rzecz zdrowszych mięs. Coraz więcej osób zaczyna świadomie wybierać produkty, które trafiają do sklepowego wózka, a następnie na talerze. Rezygnujemy z produktów przetworzonych, ze składem podobnym do tablicy Mendelejewa, z datą przydatności do 2030 roku. Zaczynamy zdawać sobie sprawę z tego, że artykuły spożywcze, które są tanie, są nie najzdrowsze i prawdopodobnie nie mają wiele wspólnego z naturalnością. Dlatego coraz częściej sięgamy po mięso najwyższej jakości – dziczyznę.
Smacznie, zdrowo, wartościowo – dziczyzna dla każdego
Mięso z dzika, sarny czy jelenia, to mięso, którego wartości odżywcze poprawiają funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Mięso z dziczyzny bogate jest w łatwo przyswajalne żelazo, wapń, magnez, fosfor, witaminy głównie z grupy B, białka obfitujące w aminokwasy egzogenne. Dziczyzna, dzięki nieograniczonej swobodzie ruchu, braku ingerencji ludzkiej i pożywianiu się naturalnym pokarmem bez GMO, jest mięsem ekologicznym, o niskiej zawartości cholesterolu i niskiej kaloryczności – dziczyzna jest chudsza od drobiu! Nadaje się ona dla osób na dietach odchudzających, niskokalorycznych, chorujących na anemię, nadciśnienie tętnicze czy wysoki cholesterol, a dzięki czystemu składowi, bez sztucznych hormonów i antybiotyków, sprawdzi się także w menu małych dzieci oraz osób starszych, które mają delikatne żołądki. Co ważne w dzisiejszych czasach – dziczyzna nie powoduje alergii pokarmowych, które w ostatnich latach stały się prawdziwą plagą.
Poza tymi wszystkimi niepodważalnymi korzyściami dla naszego zdrowia, dziczyzna posiada także zalety w strefie kulinarnej. Nieprawdą jest, że dziczyzna to tylko pasztet z sarny, kiełbasa z dzika i dzik pieczony w całości. Mięso z dzika, sarny i jelenia można przygotowywać w dowolny sposób, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia. Dziczyznę można gotować, smażyć, piec, wędzić, grillować, podawać w formie zup, przystawek, dań głównych i dodatków do innych potraw. Rzeczą, o której koniecznie trzeba wspomnieć, jest wyjątkowy i niepowtarzalny smak i zapach potraw z dziczyzny. Dzięki zdrowej i naturalnej diecie dzikich zwierząt, bogatej w grzyby, owoce leśne, bukiew, korzenie czy leśne zioła, mięso z dziczyzny na charakterystyczny aromat, w którym nie sposób się nie zakochać. Kto kiedykolwiek próbował kruchego i lekko słodkawego mięsa z sarny ten wie, że ten smak nie ma żadnej konkurencji.
Chorizo z dzika i inne leśne przysmaki
Gama wyrobów z dziczyzny także jest o wiele szersza, niż wspomniany wyżej pasztet z sarny i kiełbasa z dzika. Jednym w wyrobów, których zdecydowanie należy spróbować, jest polska wariacja na temat hiszpańskiej tradycji, czyli chorizo z dzika. Chorizo to tradycyjna kiełbasa hiszpańska, cechująca się mocno czerwonym kolorem, który zawdzięcza dużej ilości czerwonej papryki w składzie. Kiełbasa ta znana jest na całym świecie, dzięki wyjątkowemu sposobowi produkowania – mięso wieprzowe wymieszane z czerwoną papryką i przyprawami, po znalezieniu się w osłonce, poddaje się długotrwałemu, bo aż ośmiotygodniowemu, procesowi suszenia. W tym czasie chorizo nabiera charakteru, smaku i zapachu, którego nie sposób pomylić z innymi kiełbasami. Nasze polskie chorizo z dzika robi się dokładanie tak samo, z tą różnicą, że zamiast mięsa wieprzowego, stosuje się najlepsze kawałki mięsa z dzika. Takie polsko-hiszpańskie połączenie sprawia, że chorizo z dzika to niepowtarzalny produkt – wyrazisty smak połączony z delikatnością mięsa. Chorizo z dzika można jeść na surowo, ale także podawać jako główny składnik czy dodatek innych dań. Przykładem niech będą wyśmienite leczo z chorizo, pizza z chorizo z dzika, makaron z serem, warzywami i wyrazistą kiełbasą chorizo czy słynna na całym świecie szakszuka z dodatkiem chorizo z dzika. Podobnie jak w przypadku mięsa z dziczyzny, w wykorzystaniu chorizo z dzika w kuchni ograniczać może nas tylko wyobraźnia.
Leśniczówka – najlepsze wyroby z dziczyzny
Jeśli masz ochotę spróbować wyjątkowo smacznego chorizo z dzika lub innych wyrobów z dziczyzny, to serdecznie zapraszamy do Leśniczówki! Leśniczówka to polska marka, stworzona przez pasjonatów myślistwa. Firma zajmuje się pozyskiwaniem najlepszej jakości mięsa z dziczyzny, a następnie tworzy z niego prawdziwe kulinarne dzieła sztuki. W naszej ofercie znajdziesz przepyszne kabanosy z dziczyzny, smalec z dzika, kiełbasę myśliwską, salami z dzika, czy wspomniane chorizo z dzika i pasztet z sarny. Nasze wyroby to gwarancja smaku i jakości – produkowane według receptur przekazywanych od pokoleń, z najwyższej jakości mięsa. Leśniczówka to dziczyzna w najlepszym wydaniu.
Artykuł powstał przy współpracy z https://lesniczowka.net